Bucurestiul are multe “fete” care pot fi descoperite la fiecare vizita in Capitala. Una dintre aceste “fatete” ale Capitalei e cea spirituala. Dincolo de blocuri, magazine si cladiri inalte se afla si o parte mai putin cunoscuta a Bucurestiului, cea a bisericilor superbe, cu o vechime considerabila, adevarate monumente istorice si lectii de cultura si civilizatie. Cateva dintre aceste lacasuri de cult unice de vizitat in orice perioada din an le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Biserica Kretulescu. Este ridicata intre anii 1720 si 1722, lofotaul Iordache Cretulescu se ocupa de ea, impreuna cu sotia, fiica a domnitorului Constantin Brancoveanu. Langa biserica era si un han si multe bacanii, era zona Podul Mogosoaiei. Cand s-a construit Palatul Regal tot ce era pe langa biserica a fost daramat. Turnul bisericii nu scapa de cutremurul din 1838, este distrus si refacut din lemn, invelit in tabla mai tarziu. Forma de astazi dateaza din anii 1935-1936, cand a fost refacuta biserica, turnul din lemn devine un turn din piatra. Pridvorul e in stil brancovenesc, pictura de acolo aminteste de acest stil, arhitectii nu au permis daramarea bisericii in comunism, asa ca poate fi vazuta si astazi. Si braul constructiei e lat, face parte din perioada brancoveneasca, biserica e in forma de cruce. Lacasul de cult se afla pe Calea Victoriei, la nr. 45.
Biserica/Manastirea Radu Voda. Se afla in centrul Capitalei si este o biserica superba. In 1595 e arsa de trupele lui Sinan Pasa. Devine moschee sub turci, dar dupa 30 de ani vine la domnie si Radu Mihnea si curata biserica, aduce calugari acolo, construiesti si chilii. O perioada a fost si resedinta domneasca, iar cei sarmani sau vaduvedele veneau aici pentru paini si vin. Turnul Clopotnita este superb si a rezistat foarte bine in timp, putand fi vazut si astazi daca ajungeti in zona. Biserica se afla pe str. Radu Voda, la nr. 24 A.
Biserica Bucur. Are un stil ce aminteste de lacasurile de cult de prin secolul 8. Legenda spune ca aceasta biserica ar apartine ciobanului Bucur, cel care a dat si denumirea orasului, Bucuresti. Dupa unii cercetatori biserica ar fi fost construita de Mircea cel Batran in 1416. Daca la inceput era praclis al manastirii Radu Voda, de la mijlocul secolului 8 exista doua biserici despartite de o strada. Se restaureaza si privdorul si turla intre 1909-1910, biserica primeste mai tarziu si piatra decorativa, dar si o usa de stejar sculptata. Biserica se afla pe str. Radu Voda, la nr. 33.
Biserica Sfantul Anton Curtea Veche. Este cea mai veche biserica din Bucuresti, a scapat de incendiul din 1847, dar si de alte fenomene naturale sau de comunisti. Aici se incoronau marii domnitori ai tarii, a fost parte a curtii vechi, biserica era loc de inchinare si pentru Constantin Brancoveanu sau Alexandru Ghica, Mihai Viteazul. Lacasul de cult a facut parte din ansablul de patru biserici din jurul Curtii Domnesti. Biserica se afla pe Str. Franceza, la nr. 33.
Biserica Sfantul Spiridon Nou. Tot in centrul Bucurestiului se afla si biserica Sfantul Spiridon Nou, la cativa pasi de Dealul Mitropoliei. Este monument istoric de importanta nationala, inaltimea sa este de 38 metri, lungimea ajungand la 41 de metri. La interior se pot vedea vitralii cu reprezentari din Biblie, coloane de marmura si picturi in stil renascentist. Elementele neoromantice, neogotice si inspirate din arta moldoveneasca completeaza arhitectura lacasului de cult.
Sfintita in noiembrie 1860, biserica de acum este construita pe locul unei manastiri domnesti intre 1852 si 1858. Dupa cutremure si bombardamente ajunge sa fie restaurata in 1954, si e folosita mai apoi ca Paraclis Patriarhal. Cutremurul din 1977 si constructia metroului bucurestean vor deteriora iarasi biserica. IPS Teoctist salveaza biserica de comunisti, sfintirea bisericii noi avand loc in 1990. In interiorul sau au fost inmormantati domnitorii Scarlat Ghica, Constantin Hangerli si Alexandru Şuțu. Biserica se afla pe Calea Serban Voda, la nr. 29.