Bucurestiul e plin de muzee si de cladiri impunatoare ce gazduiesc expozitii permanente si colectii valoroase. Pentru un weekend sau cateva zile petrecute in Bucuresti poti sa iti treci pe lista cel putin sase muzee de top pe care e musai sa le vezi.
Muzeul National Al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Satului Bucuresti. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti este locul perfect pentru relaxare si pentru a descoperi diversitatea asezarilor din tara noastra. De la case traditionale la biserici si ateliere, pe toate le vei vedea la muzeu. Toate contructiile expuse in aer liber sunt din zone diferite ale Romaniei, au fost reconstruite pe terenul muzeului pentru a oferi imagini autentice si aspecte din viata rurala. Ai o suprafata vasta unde te poti plimba in liniste si poti descoperi toate minunile satului romanesc autentic, plus multe zone unde poti invata de la mesteri cum se fabrica diverse lucruri, obiecte.
Pe langa acest muzeu tot in Bucuresti mai poti merge la Muzeul Satului Bucuresti pentru a vedea aspecte din viata rurala a Capitalei. De la arhitectura locala, specifica Bucurestilor la expozitii legate de traditii si obiceiuri, pana la case cu prispa si gradina, mori de apa si fantani arteziene, toate iti vor permite sa calatoresti in trecutul vietii rurale bucurestene. Si aici ai multe evenimente si spectacole, ai ce invata, vezi case bucurestene vechi, cu ferestre foarte mici, gradini cu multe flori si legume romanesti, mori de apa pentru faina, toate functionale si in stare faorte buna.
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”. Se afla foarte aproape de Piata Victoriei, este o institutie cu o istorie foarte veche, poate una dintre cele mai longevive institutii de cercetare a biodiversitatii si educare a publicului. Dateaza inca din 1834, are in interior pasari, moluste sau pesti si mamifere, fosile, minerale si monede de la popoarele grecesti, romane, bizantine. In permanenta ai tururi ghidate si zeci de exponate care de abia asteapta sa fie descoperite, ai informatii foarte multe despre ele la dispozitie, iar din 2009 muzeul are o „fata” cu totul noua, trecand printr-o renovare. De atunci e poate cel mai cautat muzeu de profil din tara.
Muzeul National de Geologie. Ajungi usor la el pentru ca e pe soseaua Kiseleff nr. 2, este monument de arhitectura, in stil neo-brancovenesc, dupa un proiect de Victor Stefanescu. Insusi Carol I a semnat decretul regal de infiintare in 1906, actul e chiar in holul intrarii in muzeu, in original. In trecut turistii puteau vedea si colectii de roci si minerale. Din 1983 cladirea e refacuta dupa cutremurul din 1977 si razboi, iar din aprilie 1990 s-a redeschis pentru public. Muzeul modern de acum este o sectie a Institutului Geologic al Romaniei. Tot ce tine de geologie si de exponate geologice poate fi vazut acolo, ai explicatii permanente de la specialisti si multe informatii inediate despre exponate, deci merita sa mergi acolo chiar si cu familia.
Muzeul Militar National. Se afla pe strada Mircea Vulcanescu, nr. 125-127, este deschis din 1923, din decembrie, dupa ce Ferdinand I al Romaniei a semnat decretul ce permitea vizitarea si deschiderea pentru publicul larg. Inainte de el a existat si un muzeu al artileriei, prin 1893. Cei care vor vizita muzeul vor avea trei expozitii importante de vazut, cea de Istorie Straveche, Colectia de machete, Colectia de Arme albe si de foc. Daca esti interesat de carti si de reviste cu teme militare muzeul are si biblioteca unde poti avea acces rapid. Curtea iti permite sa intri si sa vezi Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie al lui Spiridon Georgescu, dar si obiecte de artilerie, tehnica militara pentru aviatie, infanterie.
Muzeul de Istorie si Arta, Palatul Şuţu si Muzeul National de Arta al Romaniei. Muzeul de Istorie si Arta se afla in zona Universitatii, pe I.C. Bratianu nr.2, ofera publicului o colectie uriasa de exponate, peste 400.000, datand din toate erele, Era preistorica, Evul Mediu, Epoca Contemporana. Afli aproape totul despre trecutul nostru si al Capitalei, poti sa admiri si resedinta postelnicului C. Grigore Şutu, in care se afla muzeul, constructie apartind arhitectilor Konrad Schwink si Johan Veit.
Muzeul National de Arta al Romaniei are si el o colectie foarte mare de opere de arta, trei categorii, Galerie de Arta Veche Romaneasca, Galerie de Arta Romaneasca Moderna si Galeria de Arta Europeana. De la Constantin Brancusi la Rembrandt si Monet, Rubens sau Tintoretto, toti artistii importanti din perioadele emblematice pentru arta nationala si internationala pot fi vazute si admirate in cadrul muzeului.